Αρωματικό ρολό με κιμά κοτόπουλου!

Πρόκειται για συνταγή του κ.Πέσκια πολύ πολύ Κυριακάτικη. Σκέφτομαι να αντικαταστήσω μόνιμα το κλασσικό μοσχαρίσιο ρολό με τούτο. Γιατί είναι πολύ πιο νόστιμο και ζουμερό! Έχω κάνει μικρές αλλαγές μόνο κι επίσης έχω και κάποιες σκέψεις για εμπλουτισμό του που θα τις αναφέρω στο τέλος!
ΥΛΙΚΑ (για 6 -7 άτομα)
1  1/2 κιλό μπούτι φιλέτο συν δύο φιλέτα στήθος κοτόπουλου
4-5 φέτες ψωμί προζυμένιο και μουσκεμένο σε κρασί
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1-2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
2 κρεμμύδια τριμμένα
1 ζελέ ζωμό μυρωδικών διαλυμένο σε λίγο καυτό νερό
ρίγανη
αλατοπίπερο
3-4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
ένα σφηνάκι γάλα (το κάνει αφράτο και ζουμερό)
αντικολλητικό χαρτί κουζίνας
για τη σάλτσα
δύο κουτιά ντομάτα κονκασέ ή ακόμη καλύτερα φρέσκιες τριμμένες
δύο κουταλιές σούπας ξύδι μπαλσάμικο ή απλό ξύδι
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
αλατοπίπερο
ελαιόλαδο
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Αφού μουσκέψουμε το ψωμί στο κρασί κι αφού πολτοποιήσουμε το κρέας μας (κουζινομηχανή ή κρεοπώλης), ανακατεύουμε όλα τα υλικά μας (προσοχή να στίψουμε αρκετά το ψωμί γιατί αν έχει πολλά υγρά ο κιμάς θα γίνει χυλός και δεν θα στέκεται να τον τυλίξουμε σε λαδόχαρτο). Γενικά, προσοχή στα υγρά που θα ρίξετε, διότι ο κιμάς κοτόπουλου δεν είναι σφιχτός όπως ο μοσχαρίσιος.
Στη συνέχεια επιλέγουμε ένα σκεύος περίπου στα μέτρα του ρολού μας, με λίγο περιθώριο γύρω του, ώστε να μη μας ξεραθεί η σάλτσα όταν θα ψήνεται.
Τοποθετούμε τον κιμά σε αντικολλητικό χαρτί κουζίνας και τον τυλίγουμε σε ρολό. Βάζουμε όπως είναι το ρολό κατευθείαν στο σκεύος και το ψήνουμε για μισή με μία ώρα το πολύ, στους 190 βαθμούς αέρα, ώσπου να σταθεροποιηθεί ο κιμάς σε σχήμα ρολό. Τότε βγάζουμε το σκεύος, αποσύρουμε εντελώς το χαρτί, με προσεκτικές και αργές κινήσεις και ξανατοποθετούμε στο σκεύος. Προσθέτουμε και την σάλτσα μας (αφού έχουμε ήδη ανακατέψει σε χωριστό μπολ τα υλικά της) πάνω και γύρω του και συνεχίζουμε το ψήσιμο στους 190 βαθμούς αέρα μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα και να μην υπάρχουν πολλά υγρά.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ
Επειδή η σάλτσα στο τέλος αρκεί μόνο διακοσμητικά, εάν θέλετε περισσότερη μάλλον θα ήταν καλή ιδέα να φτιάξετε με τα ίδια υλικά λίγη ακόμη σε κατσαρολάκι.
Επίσης, το μίγμα του κιμά προσφέρει δυνατότητες προσθήκης κι άλλων υλικών στο κέντρο του ρολού, όπως κομμάτια κασέρι τυλιγμένα με ζαμπόν ή μπέικον, κόκκινη πιπεριά με ανθότυρο ή φέτα, λουκάνικα φραγκφούρτης, κομμάτια βρασμένων λαχανικών, πολτό λιαστής ντομάτας με φέτα κ.λ.π.



 Καλή όρεξη!

Σχόλια

Ο χρήστης cook είπε…
ονειρο....
Ο χρήστης betty είπε…
ομολογουμένως!! :)

Δημοφιλείς αναρτήσεις